Religie și Politică

This event will take place on the 12th of April, 16.00-18.00, Council Room, Faculty of Sociology and Social Work (Schitu Măgureanu. nr.9), sector 5, Bucharest. 

ICUB vă invită la o dezbatere cu public și cu publicul pe tema “Religie și Politică”, o temă sensibilă și actuală în actualul context național și internațional.

Care este relația religiei cu politica la începutul mileniului trei? Care ar trebui să fie în mod ideal această relație? Cum ar trebui să ne raportăm la istoria acestei relații? Care sunt trendurile actuale în context European și trans-Atlantic în acestă privință? Care este relevanța temei pentru fiecare dintre noi în parte, ca indivizi și cetățeni? Aceste întrebări și altele similare vor face obiectul unei dezbateri speciale organizate de Secțiunea de Științe Sociale din cadrul ICUB în data de 12 Aprilie 2019.

Discuția va avea ca punct de plecare câteva argumente prezentate de patru autori universitari români – fiecare având o formație academică specifică și fiecare reprezentând o modalitate distinctă de abordare a complexei tematici a relației religiei cu politica. Discuția va folosi ca vehicul publicații ale lor relativ recent apărute sau în curs de apariție și va continua cu o dezbatere liberă cu public si cu publicul moderată de Dragoș Paul Aligică.

Paneliști:

Lucian Turcescu, Concordia University, editor, împreună cu Lavinia Stan, Church Reckoning with Communism in Post 1989 Romania (Rowman & Littlefield).

Radu Preda, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, autor „Orthodoxy and Democracy in Post-1989 Romania”, în  Political Theologies in Orthodox Christianity. Common Challenges – Divergent Positions (Bloomsbury T&T Clark).

Catalin Raiu, Universitatea din București si Secretariatul de Stat pentru Culte, autor Ortodoxie, postcomunism si neoliberalism (Curtea Veche).

Liviu Andreescu, Universitatea din București, autor “Legal provisions, courts, and the status of religious communities: a socio-legal analysis of inter-religious relations in Romania” aparut în Religion, State & Society 45, no. 3-4.

Moderator: Dragoș Paul Aligică, Universitatea din București și George Mason University

Organizator: Marian Zulean, Director al Secțiunii de Științe Sociale, ICUB.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s