La Centenar. Recitind secolul României Mari

This slideshow requires JavaScript.

Joi, 6 decembrie 2018, Institutul de Cercetare al Universității din București, organizează o dezbatere cu publicul pe tema  „La Centenar. Recitind secolul României Mari”. Evenimentul va avea loc în Sala „Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), începând cu ora 16:00.

Dezbaterea va fi moderată de Horia-Roman Patapievici și se va bucura de prezența președintelui Societății de Științe Istorice din România, Bogdan Murgescu, a ambasadorului Teodor Baconschi, a istoricului Alina Pavelescu, Director Adjunct la Arhivele Nationale ale Romaniei, si a profesorilor Lazăr Vlăsceanu și Ioan Stanomir, de la Universitatea din București.

Evenimentul -organizat de ICUB cu sprijinul Fundației Republica Literelor- va avea drept punct de plecare cartea „La Centenar”, publicată de Ioan Stanomir în 2018 la Editura Humanitas. Dezbaterea va porni de la premisa conform căreia comemorarea centenarului trebuie să devină un prilej de analiză și evaluare, în primul rând în comunitatea celor care sunt responsabili pentru viața academică și intelectuală, cât și pentru climatul de opinie publică din România mileniului trei: Secolul care ne desparte de anul 1918 s-a dovedit tulbure, accidentat și tragic, iar lecțiile sale sunt pentru cei de astăzi mai mult decât o realitate îndepărtată – sunt materia din care ne croim viitorul.

Despre participanți:

Horia-Roman Patapievici, Președinte al Fundației Republica Literelor și Preşedinte Artmark, autor, eseist și istoric al ideilor; cea mai recentă apariție publicistică a sa este Două eseuri despre paradis (Humanitas).

Teodor Baconschi, doctor al Universității Paris IV-Sorbonne, ambasador, eseist; cea mai recentă apariție publicistică a sa este Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut) (Polirom).

Bogdan Murgescu, istoric, profesor la Facultatea de Istorie a Universității din București și
președinte al Societății de Științe Istorice din România. Bogdan Murgescu este autorul cărții România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010), Iaşi, Polirom, 2010, iar cea mai recentă publicație privind temă este articolul Istoricii și Marea Unire din 1918. Complexitate, valori, „Studii şi articole de istorie”, LXXXV, 2018, p.7-17.

Alina Pavelescu, Director Adjunct, Arhivele Naționale ale României, eseistă, specialistă în
științe politice (doctorat la Institute d’Etudes Politiques Paris). Publică în Dilema Veche și este autoarea volumului Martha Bibescu si vocile Europei (Corinth).

Lazăr Vlăsceanu este profesor în cadrul Departamentului de Sociologie al Universității din București. Specialist în metodologia cercetării sociologice, managementul învățământului superior, reproducerea socială și relațiile cunoașterii cu modificările în stratificarea socială. Ultima sa carte, scrisă împreună cu Marian-Gabriel Hâncean, este Modernitatea românească (Paralela 45).

Ioan Stanomir, publicist și profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București. Autor a numeroase studii de istorie intelectuală, critică literară și teorie constituționalistă, ultima sa apariție publicistică este La Centenar. Recitind secolul României Mari (Humanitas).

Marian Zulean este profesor la Universitatea din Bucureşti, unde predă cursuri de politici publice și politica de securitate naţională. Printre cele mai recente publicații se numără Strategii de Securitate Nationala (Tritonic).

Dragoș Paul Aligică, autor, cercetează și predă economie și teorie politică la George Mason University și Universitatea București, cea mai recentă publicație a sa este Public Entrepreneurship, Citizenship and Self-governance (Cambridge).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s