Salvați sau vătămați de vaccinuri?

Salvați sau vătămați de vaccinuri?

Curente de gândire și acțiune privind vaccinarea în România contemporană

 poster vaccinare

ICUB – Institutul de Cercetări al Universității din București

Vineri, 4 mai 2018 la Sala de Consiliu, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Schitu Măgureanu 9, București

Moderatoare: Luminița Roșca, FJSC UB; Cosima Rughiniș, FSAS UB; Romina Surugiu, FJSC UB

Ce înseamnă vaccinarea pentru cei ce o doresc și pentru cei ce o resping? Care sunt experiențele personale, rețelele sociale, informațiile și narațiunile care contribuie la deciziile părinților? Cum se structurează grupuri și alianțe pro și contra și  cum comunicăm dincolo de aceste granițe?

Cercetători, jurnaliști, medici și membri ai publicului interesați de problematica curentelor de gândire și acțiune privind vaccinarea în România și pe glob se vor reuni vineri, 4 mai, într-un eveniment care va căuta răspunsuri la aceste întrebări.

Pornind de la scurte prezentări de aproximativ 15 minute, participanții vor putea explora împreună diversitatea orientărilor și cunoașterilor privind vaccinarea, sursele discursurilor și evoluția acestora, politicile publice relevante și rezultatele lor, precum și modalitățile de dialog și confruntare privind o astfel de temă controversată.

Programul evenimentului este disponibil aici.

Participanți

Adriana Baban este profesor de Psihologia Sănătății și Medicină Comportamentală la Facultatea de Psihologie & Științele Educației, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Desfășoară cercetări în domeniul rolului factorilor sociali, cognitivi, emoționali și comportamentali în promovarea sănătății, riscului de îmbolnăviri și recuperarea din boala, precum și in prevenția abuzului și violenței împotriva copiilor.

Octavian Coman este jurnalist multimedia. A fost reporter în redacțiile de știri Europa FM, Radio România Actualități și BBC România. Din 2010 e independent și colaborează la mai multe publicații, în special cu revista DOR. Anul trecut a investigat cauzele epidemiei de rujeolă din România cu cel mai mare număr de decese din ultimul deceniu.

Ovidiu Covaciu este Președintele Societății Raționaliste Române, autorul blogului Insula Îndoielii și realizatorul podcastului “Sceptici în România”. De câțiva ani este implicat în adminstrarea grupului ”Vaccinuri si Vaccinare” cel mai mare grup dedicat informării pe subiectul vaccinării din lume. De asemenea este fondatorul Coaliției România Sănătoasă, o pagină de Facebook dedicată creeri de infografice. Impreună, grupul ”Vaccinuri și Vaccinare” și pagina ”Coaliția România Sănătoasă” au ajutat mii de părinți să ia decizia corectă privind vaccinarea.

Călin Cotoi este licențiat în medicină și sociologie, având doctoratul în filosofie. În prezent este profesor în cadrul Departamentului de Sociologie, Universitatea din București. A publicat în domeniul antropologiei politice, istoriei științelor, istoriei medicinei și a etnicității și naționalismului. Alumnus al Center for Advanced Studies Sofia, Collegium Budapest, Colegiul Noua Europă, Wissenschaft Kolleg zu Berlin și Woodrow Wilson Center.

Andrada Fiscutean este jurnalist de știință și tehnologie și editor la radio ProFM. Articolele ei au apărut în WIRED, Ars Technica, Vice Motherboard, ZDNet și The Outline, dar și în publicații românești ca Decât o Revistă și Scena 9. La începutul acestui an a publicat un articol despre starea cercetării în Coreea de Nord pentru care a intervievat aproape 20 de oameni de știință, între care și un biolog nord-coreean.

Aurel F. Marin este director editorial la Viața Medicală. A scris și pentru Hotnews, Revista 22, Curs de Guvernare. Este medic (cu un master în management sanitar) și jurnalist. Printre subiectele principale de interes se numără jurnalismul de știință și medicina bazată pe dovezi.

Corina Negrea este redactor la Radio România Cultural. Are o experiență de peste 20 de ani în jurnalismul de știință, mii de interviuri cu cercetători români și străini, mii de  emisiuni de știință (realizate din 1994 și pînă în prezent), printre care Știința în cuvinte potrivitePlaneta radio. Autostrada informațională,Planeta radio.Lumea în care vom trăiPlaneta radio. Bruxelles connection,Cafeneaua de știință, Născut în România,  Diaspora. Dincolo de granițe  dar și ediții speciale dedicate premiilor și laureaților Nobel ai fiecărui an. Din anul 1998 Corina Negrea este corespondentul Radio România la ceremoniile de decernare a premiilor Nobel și la conferințele de presă din Stockholm și Oslo prilejuite de acestea, și tot din anul 1998, realizează și interviuri cu laureații Nobel ai premiilor pentru științe ai fiecărui an, în luna octombrie, imediat după anunțarea laureaților dar și în decembrie, la conferințele de presă.

Luminița Roșca  este profesoară la Facultatea de Jurnalism și Stiințe ale Comunicării din Universitatea din București. Este interesată de construirea identității profesionale a jurnaliștilor și a modului prin care mass-media construiește narațiuni despre teme fundamentale din sfera publică.

Cosima Rughiniș este profesoară la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Este interesată de construirea și ierarhizarea tipurilor umane, precum genul și vârstele, și de rolul narațiunilor, științei și tehnologiei în re-definirea naturii Umane.

Ioana Silistraru este doctorandă a Universității din București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, cu o teză în domeniul narațiunii medicale în România, disciplină dedicată discursului și relației medic-pacient. Este cadru didactic asociat al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Ioana are o experiență de peste 20 de ani în jurnalism, la pupitrul știrilor și ca specialist în politică externă și corespondent. A lucrat de-a lungul carierei sale în televiziune la PROTV, Realitatea TV și B1TV, precum la Radio România Actualități și Radio France Internationale. Este consultant în comunicare, relații publice și comunicare de criză în mediul privat, formator în cadrul proiectelor europene în domeniul comunicării.

Cosmin Toth este lector la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Este interesat de analiza de discurs, de construirea prin discurs a realității sociale precum și importanța discursului în luarea deciziilor, de fenomenele de raționalitate și iraționalitate. În prezent lucrează la analiza discursurilor cu privire la vaccinare.

Sorina Vasile este medic rezident și jurnalist. E interesată de medicina socială, epidemiologie și popularizarea științei. În prezent, lucrează la subiecte care vizează diagnosticarea afecțiunilor psihiatrice la copii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s