ESA RN18 Mid-Term Conference

Comunicat de presă

Institutul de Cercetări al Universității din București (ICUB) organizează în cooperare cu European Sociological Association (ESA), ISCTE – Instituto Universitário de Lisboa și DINAMIA’CET – Centre for Socioeconomic and Territorial Studies, Portugalia, conferința internațională, „Rethinking Power in Communicative Capitalism. Critical Perspectives on Media, Culture and Society”, ESA RN18 Mid-Term Conference, Lisabona, 8-10 septembrie 2016.

Conferința reunește circa 100 de profesori universitari și cercetători din domeniul științelor sociale, de la universități din Marea Britanie, SUA, Canada, Portugalia, Turcia, Grecia, Suedia și România. Temele dezbătute vor fi legate de locul și rolul comunicării mediatice  în cadrul sistemului social și economic mondial. Perspectiva va fi una critică, orientată spre înțelegerea modului în care noile tehnologii media sunt folosite în societate.

De mare interes vor fi discursurile celor doi keynote speakers, Jodi Dean (Hobart and William Smith Colleges, NY, USA) și Christian Fuchs (University of Westminster, UK), profesori de anvergură internațională, care vor pune în discuție valențele comunicării în cadrul capitalismului („communicative capitalism”).

Conferințe ESA reprezintă un prilej extraordinar pentru profesori universitari și cercetători de a-și prezenta rezultatele cercetării științifice în fața unui public exigent și informat. „Este o oportunitate deosebită pentru mine să obțin feed-back de la reprezentanții unei comunități academice internaționale”, a declarat dr. Thomas Allmer, lector la Faculty of Arts and Humanities, University of Stirling, explicând că „această conferință este o șansă extraordinară de a afla care sunt tendințele noi din cercetare chiar de la cei mai importanți reprezentanți ai câmpului academic din zona teoriei critice și economiei politice a media și a comunicării.”

La rândul ei, dr. Jaka Primorac, cercetătoare din Croația explică faptul că această conferință îi dă posibilitatea de a discuta despre proiectele sale de cercetare cu profesori și cercetători din domeniul științelor sociale din toată Europa.

Din partea ICUB, vor participa cu comunicări științifice despre situația jurnalismului din România, dr. Luminița Roșca și dr. Romina Surugiu (Departamentul de Jurnalism, FJSC).

Aceasta este a doua conferință ESA, la care participă ICUB în calitate de co-organizator, în 2016. Între 1-2 septembrie, a avut loc, la București, conferința Rețelei de Cercetare 35 „Sociologia Migrației” a ESA, cu tema „Ne aflăm în fața unei noi «Ere a Migrației»? Provocări metodologice, întrebări conceptuale, implicații politice” (LINK).

Mai multe informații despre programul conferinței pot fi consultate aici.

Pentru orice fel de întrebări legate de eveniment, vă puteți adresa la adresele de email:

Romina Surugiu, Universitatea din București, romina.surugiu(a)fjsc.ro

Paulo Alves, ISCTE-IUL (University Institute of Lisbon), paulomarquesalves(a)sapo.pt

Program disponibil aici: ESA RN18_Program_2016_4

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s