Centrul de Studii pentru Migrație (CeSMig)

CENTRUL DE STUDII PENTRU MIGRAŢIE ceSMIG

UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI

 

Centrul de Studii pentru Migraţie (CeSMig) a fost înfiinţat în 2014, ca formalizare firească a activităţii unui grup de lucru care a derulat mai multe proiecte de cercetare asupra migraţiei româneşti în străinătate (e.g. Locuirea temporară în străinătate (2005-2006) – şi Comunităţi româneşti în Spania (2008-2009), Fundaţia pentru o Societate Deschisă; Dezvoltarea capitalului comunitar în România (2008-2011), proiect UB finanţat prin grant CNCSIS ID_2068/2008). La înfiinţare, CeSMig pornea cu un proiect FP7 în derulare (EUCROSS), 2011-2014, un proiect coordonat de Univ. Chieti-Pescare, Italia, având în consorţiu echipe de la GESIS – Germania, Univ. Aarhus – Danemarca, IBEI – Spania, Univ. York – UK, UB – România) şi un altul (FP7 TEMPER), 2014-2018, coordonat de CSIC – Spania, având în consorţiu echipe de la INED – Franţa, Univ. Sussex – UK, Univ. Complutense – Spania, CNEP – Argentina, Ptoukha Institute – Ucraina, ITC-ILO, UB – România) deja aprobat.

În 2016, CeSMig derulează două proiecte internaţionale: FP7 TEMPER şi Horizon2020 YMOBILITY (proiect coordonat de Univ. Sapienza – Italia, având în consorţiu echipe de la Univ. Bielefeld – Germania, Univ. Almeria – Spania, Univ. Cork – Irlanda; Univ. Lituania – Lituania, UB, Univ. Malmo – Suedia, Academia Slovacă de Ştiinţe – Slovacia, Univ. Surrey – UK, Univ. Sussex – UK).

Participarea CeSMig în proiectele internaționale menționate anterior a asigurat lărgirea ariei subiectelor de cercetare analizate în relație cu migrația românilor, precum și a metodelor utilizate de către membrii centrului, iar în prezent sunt folosite metode cantitative, calitative și experimentale.

Echipa de cercetători ai CeSMig dispune de expertiză pentru culegerea și analizarea datelor sociale referitoare la migrația internațională, atât în contextul de origine (emigrare și migrație revenire la nivel național și regional), cât și în contextul unor țări de destinație precum Austria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie și Spania.

Centrul reuneşte, în regim de colaborare, un grup de sociologi – cercetători, cadre didactice şi doctoranzi provenind din Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Urbanproiect.

Contact:  cesmigration@gmail.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s